Responsive Reklam Alanı

Mail yoluyla virüs gönderimi yeni olmasa da halen oldukça etkili bir yöntem. Burada hacker’lar ünlü makro virüsleri kullanmaktalar. İşlemi kullanıcının kendisi yaptığı için bu tür virüslerin AV sistemleri tarafından saptanması oldukça zor. Kullanıcılara genellikle fatura olduğu söylenen dosyalar mail eki olarak sunulmakta. Eki Word ile açarken çoğu kullanıcı Office tarafından makrolara karşı uyarılsa da çoğu, kullanıcı “Macroları etkinleştir” butonuna tıklamaktan kendini alamamakta. Bundan sonra ise hacker’lar arka planda komutlarını PC’nize enjekte etmeye başlıyor.

Web indirmeleriyle yapılan saldırılar da aynı derece kurnazlıkla planlanmakta. Hacker’lar sonunda popüler güvenlik programı CCleaner’a da malware’lerini bulaştırmayı başardı. Eğer virüs tarayıcınız yoksa, böylesi bir saldırıdan etkilenmeniz oldukça olası.

Kendinizi şu şekilde koruyabilirsiniz: Güncel Windows sürümüne sahip olmak en önemli adım. Microsoft’un tüm güvenlik paketleri yüklü, tüm üçüncü parti araçları da güncel tutulmalı. CCleaner gibi vakalara karşı kendinizi ticari bir antivirüs çözümü koruma koruma altına alabilirsiniz.

Office makroları gibi gaddar saldırılara da bunları gelişi güzel etkinleştirmeyerek engel olabilirsiniz. Sadece gönderinizden emin olduğunuz dosyalar için makro özelliklerini etkinleştirin.

Akıllı telefonları korunması

Akıllı telefonlar da kişisel bilgisayarlarınız gibi saldırılara karşı kolay hedef haline gelmiş  durumda. Aygıtlar  birçok ağa abone olurken, güncel olmayan diğer aygıtlara Bluetooth  gibi yollarla bağlandığında özellikle güvensiz duruma gelmekteler .

Kimi zaman BlueBorne zafiyetinde olduğu gibi en yeni güncellemeler de işe yaramamakta. Saldırganlar aygıtınızın kontrolünü Bluetooth yardımıyla ele geçirebiliyor. Akıllı saatinize bağlanmak için sadece  Bluetooth’u aktive etmeniz bile saldırının gerçeklemesi için yeterli İster Android, ister iOS olsun ,tüm aygıtlar bu saldırıların hedefi olabilmekte . Apple ve Microsoft bu açıklığı kapatmak adına gerekli yamaları yayınladı .

Google, Android için benzer bir paket sunsa da, bu sadece birkaç yeni aygıtta uygulanabilmekte. Nihayetinde işletim sürümünün ilk olarak mobil telefon üreticisinin kalite kontrolünden geçmesi gerekiyor. Bu olana kadar Android aygıtınız güven altında değil demektir.

Bluetooth harici WLAN sızıntılar da mevcut. Sadece yeni tanıtılan iOS 11 ile Apple, telefonlarının radyo çipinde bulunan bir böceği kilit altına alabilmeyi başardı. Hacker’lar bu böceği kullanarak akıllı telefonlara malware’lerini irtica ettirebilmekteydi.

Kendinizi şu şekilde koruyabilirsiniz: Aynı bağlamda Windows’un en güncel işletim sistemini kullanmak da  kendiniz malware’lere  karşı korumak babında en etkili metot. Eski aygıtları da güncellemelerden faydalanabildiği için Apple’ın iOS’unda işler biraz daha kolay. Fakat çoğu Android kullanıcısı korumasız bırakılmış durumda. Tam da bu yüzden Android kullanıcılıların antivirüs de kullanması gerekmekte.

Eğer hacker’lar zaten aygıt ya da hesabınızı ele geçirdiyse, bir çok yeni aygıt zaten bunlara bağlanmış demektir. Bu yüzden derhal bağlı cihazları kontrol etmelisiniz. İOS’dan bunlara >>Ayarlar<< altından İCloud adınızı girerek bakabilirsiniz. Bağlı cihazlar ekranın en alt kısmında listelenecektir. Eğer burada tanımadığınız bir aygıt saptarsanız, ilgili aygıtı seçin ve >>Aygıtı hesaptan kaldır<<opsiyonunu kullanın. Android’de ise ilgili adresi ziyaret edin: htt-ps://myaccount.google.com.

Eğer sizin olmadığına emin olduğunuz bir cihaz görürseniz, bunu kaldırmak için >>Something is wrong<< seçeneğine tıklayın. İster İOS, isterse  Android kullanıyor olun, bu gibi bir durumda hemen hesap parolanızı değiştirmeniz gerekmekte.

Çift aşamalı tanımlama girişleriniz için ekstra güvenlik sağlayacaktır. Özellik aktifken parola girişiniz ardından size sunulan geçici bir kodu da giriş için kullanmanız gerekecek. Kullandığınız hizmete göre bu kod değişik yollarla size gönderilebilir, akıllı telefonunuzda SMS ile ya da direkt olarak uygulamadan. Bu tür ekstra güvenlik sunan hizmetlerin bir listesini sol kısımdaki tabloda bulabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Tüm hesaplarınız hack geçirmez olsun! (1) Tüm hesaplarınız hack geçirmez olsun! (3)
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes