Responsive Reklam Alanı

Değerli okurlar hepinize merhaba,

Bayram tatili an itibari ile başlamış durumda, şimdiden Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım. Yola çıkacak olan arkadaşlarımız içinde seyir halinde iken telefon kullanmama gayret edin. Gideceğiniz yere geç gidin, Öncelik sizin ve sevdiklerinizin hayatı.

Eveet şimdi gelelim konumuza, Bu Bayram dokuz günlük tatil var. Yola çıkmadan bilgisayar ve mobil cihazlarınızı gözden geçirmeniz, güzel bir tatil için faydalı olacaktır. Siber güvenlik uzmanları, daha yüksek performans ve daha güvenli bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı için dijital bahar temizliği tavsiye ediyor.

Parola değişikliği yapın! 

Şifre ve parolalarımız, siber saldırılar karışında en önemli güvenlik kalkanlarından biri olmayı sürdürüyor. Bu nedenle üşenmeyin; e-postalarınızda, sosyal medyada, alışveriş ve bankacılık işlemlerinizde kullandığınız parolaları yenileyin. Şifrelerinizi “12345678“ , “1453” , “159753” , “abc1234” gibi basit değil, harfli-rakamlı karmaşık şekilde algoritması güçlü olarak oluşturun.

Telefonunuza bilgisayar muamelesi yapın! 

İnternete artık akıllı telefonlarımızdan bağlanıyoruz. Hatta telefonlar sayesinde her an online durumdayız Siber suçlular da bunun farkında. Bilgisayara yönelik siber tehditlerin büyük çoğunluğu artık telefon ve tabletlere uyarlandı, hatta telefonlara özgü saldırılar da gelişti. Bu nedenden dolayı telefonunuza bilgisayar muamelesi yapın ve bir mobil güvenlik yazılımı kullanarak koruma sağlayın. 

Masaüstünü boşaltın! 

ESET Antivirüs’e göre bahar temizliğine önce bilgisayarın masaüstünü temizlemekle başlayın. Gereksiz dosyaları silin, kullanmadığınız programları denetim masasındaki “Program Kaldır“ bölümünden veya detaylı program kaldırma aracı olan Revu Uninstaller programını kullanarak kaldırın. Geçici dosyalarınızı temizleyin ardından çöp sepetini boşaltın. Bu işlemi tablet ve telefonlarınıza da uygulayın. Yer kaplayan ve performans emen gereksiz uygulamaları silin. 

Yedekleyin! 

Önemli verileri ve fotoğraflarınızı mutlaka başka bir dijital ortam veya cihaza yedekleyin. Böylelikle bilgisayarınız, tabletiniz ya da akıllı telefonunuz bozulduğu veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.

Güncelleyin!

Hem işletim sistemi hem de kullandığınız yazılımlara yönelik güncelleme uyarılarını dikkate almanızda her zaman fayda var ve sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin! İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor. “Güncelleme telefonumu yavaşlatıyor, ne gerek var güncellemeye, bu şekilde daha kullanışlı” düşüncesinden kurtulun.

Güncel antivirus yazılımı kullanmaya özen gösterin. Her gün 350 bin yeni virüs, dijital dünyaya salınıyor. Tek başına mücadele edemezsiniz. En yeni saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olması için tavsiyemiz ise güncel ve lisanslı bir güvenlik yazılımı kullanmanız.

USB, SD kart gibi harici bellekleri tarayın!

Virüsler açısından taşıyıcı olabilecek harici bellekleri güncel bir virüs tarayıcı ile kontrol edin, zararlı yazılım varsa temizleyin. Bu bellekler hayatı çok kolaylaştırıyor ve çok kullanılıyor ama tam da bu nedenden ötürü siber suçlular, taşınabilir bellekleri birer virüs bulaştırma aracı olarak sık sık kullanmayı seviyor.

Çift faktörlü korumayı etkinleştirin!

İki aşamalı kimlik doğrulamayı etkinleştirilerek her bir online hesabınıza özel ve ikinci parola sayesinde ulaşabilir, böylece daha güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Çift faktörlü koruma konusu aslında pek önemsenmiyor, önemsemeniz lazım. Gerekirse telefona kod gelme seçeneği ile birlikte güvenlik sözcüğü gibi seçenekleri de seçin. “Amaan ben normal bir insanım, saldırganlar benim bilgilerime ulaşıp ne yapacaklar” düşüncesini de shift+delete silip atıyoruz 😉

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
FlowChart ile Sayıların Ortalamasını ve Toplamını Gösteren Uygulama? Artık Arabalar da Akıllı!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes