Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili takipçiler,

Bu yazımızda biraz farklı bir konuya değinmek istiyorum. Başlıkta belirttiğim gibi hack saldırısına uğramak isteyen arkadaşlarımıza 7 tavsiyeden bahsedeceğim. Evet yanlış duymadınız hack’lenmek isteyenlere tavsiye vereceğiz.

Facebook, Instagram, Snapchat gibi sosyal medya hesabınızın veya önemli hesaplarınızdan herhangi birinin hack’lenmesini istiyorsanız yapmanız gerekenler çok kolay. Sadece yerinizde oturup aynı şeyleri yapmaya devam etmeniz yeterli.

Buyuk Hacker Raporu emresupcin - Hack saldırısına uğramak isteyenlere 7 Tavsiye!

1. Güçlü Parola Kullanmayın

Sosyal medya veya herhangi bir siteye ait hesabınıza girmeye çalışan kişinin işini kolaylaştırmanın en kolay yolu, zayıf türde parola kullanmak. İnsanlar veya akıllı makineler tarafından tahmin edilmesi kolay parola, hesabınızı kısa bir süre içinde yetkiyi saldırganın kontrolüne verebilir.

Kısa ve kolay parolalar, sözlükteki tek bir sözcüğü kullanıp rakam ve sembolleri kullanmamak gibi alışkanlıklarına sahipseniz, hack saldırısına hazırsınız demektir.

2. İki Adımlı Doğrulama Seçeneğini Etkinleştirmeyin

Günümüzde İki adımlı doğrulamayı (2FA) duymayan yoktur, hatta duymaktan ve bu konu ile ilgili bildirim almaktan bıkmışta olabilirsiniz. Bu işlevin sık anılması sizin iyiliğiniz için olduğunu hatırlatmak isterim. AuthyLastPass Authenticator gibi iki adımlı doğrulama uygulamalarının kurulumu çok zamanınızı almaz. Bu süre zarfı size uzun gelmesin. Ele geçirilen hesaplarınızı geri getirmek çok vaktinizi alabilir, tabi geri almayı başarabilirseniz.

3. Önünüze Gelen Bütün Bağlantılara Tıklayın

Renkli ve bazen alt çizgili olan bağlantı linkleri ne kadar eğlenceliler, öyle değil mi? Kendinizi web’in müthiş noktalarına ulaştıran bağlantılara istisnasız tıklamadan edemiyorsunuz. E-posta hesaplarında bulunan bağlantılara, sosyal medya sitelerinde rastgele gönderilerde gördüğünüz bağlantılara, yabancı kimliklerden gelen bağlantılara, açılır pop-up pencerelerdeki bağlantılara özenle tıklıyorsunuz.

Açılan penceredeki kutucuğa sosyal medya hesaplarınızdan birinin parolasını da yazarsanız, hacker’ları mutlu edecek ve işlerini kolaylaştırarak görevinizi tamamladınız demektir!

4. “Şifremi hatırla” Kutucusunu İşaretleyin ve Çıkış Yapmayın

Kayıt olduğunuz web sitelerine giriş için oturum açarken görünen “Beni hatırla” kutusunu her zaman işaretliyorsunuz. Şifremi hatırla mesajı da gelirse onu da kaydetmeyi ihmal etmeyin. Bir daha parola yazmakla uğraşmak istemiyorsunuz, ne de olsa bir parola yöneticiniz yok ve parolayı her an unutabilirsiniz.

Bunu evinizde kullandığını kişisel bilgisayarınızda yapıyorsanız sorun olmayabilir ancak herhangi bir kafede, okulda veya arkadaşınızın bilgisayarında yapıyorsanız bir daha düşünün. Şifrenizi hatırlayan bir site, hesabınızın tüm kontrolünü kolayca bir başka birinin yetkisine bırakabilir.

5. Mail Hesabınızın Güvenliğini Dikkate Almayın

Hesaplarınızın neredeyse hepsi e-posta hesabınıza ilişkili olduğundan e-posta hesabınızı ele geçiren bir saldırgan, diğer hesaparınızı kolayca kendi üzerine alabilir. Bu noktada ise diğer hizmetlerde kullanmayı ihmal etmediğiniz iki aşamalı doğrulama bile ne yazık ki işe yaramayabilir.

E-posta hesabınız için iki aşamalı doğrulama kullanmıyorsanız, güvenlik sorularınızın cevapları da başkaları tarafından kolayca tahmin edilebilir ise, Google’ın ne işe yaradığı belirsiz güvenlik tavsiyelerini dikkate almıyorsanız, fazla tasalanmayın. Yakında hesabınızın bir sahibi daha olacak.

6. Uygulama Sayısını Sınırlandırmayın

Kullandığınız uygulamalar için farklı hesap oluşturmak yerine sosyal ağlarınızla bağlamak güzel, kolay bir şey ve güvenlik açısından da sizce hiçbir riski de yok. Oynadığınız her Facebook oyunu, hesabınızdaki kişilerinize, doğum gününüze, iş geçmişinize, kan grubunuza ve ulaşabildiği kadar fazlasına ulaşabiliyor. Ne kadar uygulamayı hesabınızla bağlarsanız o kadar iyi,  hesabınız uygulama bağladıkça daha da kusursuz hale geliyor.

Hangi yetki iznini isterse istesin, her şeyi kabul etmek böyle bir şey olsa gerek!

7. Tehlike Sinyallerine Önem Vermeyin

Enteresan hesapları kendiliğinden takip etmeye başlamanız sizde tehlike alarmını çaldırmıyor. Belki de Instagram hesabınız, tanımadığınız kişiler keşfetmenizi istiyordur? E-posta adresinize gelen şifre sıfırlama postaları da hiç şüpheli görünmüyor. Hesabınızdan paylaşılan garip şeyleri gören arkadaşlarınız için endişeleniyorsunuz, çünkü var olmayan içerikler görüyorlar!

Hesabınızı koruma altına almayı ihmal etmeyin. Bir sorunu başından sezmek, saldırganı zamanında engellemenizi sağlayabilir. Dikkatinizi çeken şüpheli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda şifrenizi değiştirmenizde  sakınca yok. Ancak bunu yaparken bilgisayarınızda yüklü olan işletim sisteminin temiz olmasına, virüs programı ile korunduğuna ve adresi adres satırına kopyalama işlemini yapmadan kendiniz yazmaya dikkat edin.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sağlıklı beslenmek için FitYemek! Online Alışveriş Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes