Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz haftalarda Milliyet Teknoloji’de yer alan bir haber dizisinde Mehmet Can Kömürcü’nün kaleme aldığı Ekim ayı’nda internetin kesileceği belirtilmişti. O haberi sayfamızda detaylı şekilde sizlerle paylaşacağım. İnternette yapılacak kritik bir güvenlik özelliği güncellemesi sebebiyle dünya çapında milyonlarca insan ekim ayında internet bağlantısı sorunları yaşayabilir.

Karanlık Çağ’a geri dönmüyoruz! Fakat modern dönemlerde internetsiz kalmanın acı yüzü ile karşılaşma olasılığımız her geçen gün artıyor.

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu ICANN, internetin kritik bölümünü koruyan kök bölge güvenlik anahtarlarını 11 Ekim 2018’de değiştirecek. Değişim süreci sırasında dünya çapında milyonlarca kişi internetten mahrum kalabilir.

KSK Rollover adı verilen bu süreçte bazı kullanıcıların sorunlar yaşayabileceği ve sunucu hatası uyarısı alabileceği belirtiyorlar.

11 Ekim 2018 olarak planlanan güvenlik güncellemesi, kullanıcıları 11-13 Ekim 2018’de etkilemeye başlayabilir. Bunun sebebi, internet sistemini çalıştıran birçok sunucunun, taleplerin önbellek versiyonlarını, işlem sona erdikten iki gün sonra da tutması…

Kök bölge, tarayıcıya yazılan web adresinin son kısmı. En ünlü kök alanı adı, herkesin bildiği ve VeriSign tarafından işletilen .com. Birleşik Krallık’ta kök bölge co.uk ve Nominet tarafından işletiliyor.

Kök bölge, ilk olarak 2010 yılında şifreleme anahtarları ile güvence altına alındı. Kök bölgenin eski anahtarı olan KSK-2010, KSK-2017’ye yükseltilecek.

Kök bölge güvenlik anahtarı, kullanıcıların internetin bölümleri üzerinde bilgisayar korsanlığı ya da değişiklikler yapmasını önlüyor.

Kök bölge anahtarları neden değiştirilecek?
Kök bölge anahtarları, güçlü bilgisayarların şifreleme kodlarını çözebilme olasılığının teoride mümkün olması sebebiyle değiştirilecek.

Kök bölge güvenlik anahtarı değişimi internet kullanıcılarını nasıl etkileyecek?
Aslına bakılırsa birçok internet kullanıcısı bu değişimin farkında bile olmayacak. ICANN eski ve yeni anahtarları aynı anda çalıştıracak ve böylece internet sağlayıcıları kendi ağları üzerinde sorun olup olmadığını test edebilecek.

ICANN’a göre internet kullanıcılarının yalnızca yüzde 1’i değişim süreci sebebiyle sorun yaşayacak. Dünya çapında 3.58 milyar kişi internet kullanıyor. Bu rakamın yüzde 1’i ise 36 milyona denk geliyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sayfanıza kullanıcı çekmek için yöntemler! (2) Spectre ve Meltdown’a karşı korunma?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes