Responsive Reklam Alanı

Belki farkında değilsiniz ama, görsel efektleri  Windows’tan kaldırarak işlemci ve grafik kartınızın üzerindeki yükü kaldırabilir, daha önemli konulara yoğunlaşmalarını sağlayabilirsiniz. Eğer sağlam bir GPU’ya sahipseniz, aradaki fark fazla olmayacaktır. Fakat düşük bir sisteme sahipseniz, bunu yapmanız gerekmekte.

Bunu yapmak için, Bilgisayarım’a sağ tıklayın ve özellikler’e girin. ’Gelişmiş sistem ayarları’nı açın ve Gelişmiş sekmesine girin.’ Performans’ kutusunu bulun ve ’Ayarlar’a tıklayın. ’Özel’ seçeneğini seçin ve altındaki listeden olabildiğince çok onay kutucuğunu kapatın. Bazılarını kapatmak istemeyebilirsiniz (özellikle de ‘Ekran yazı tipi karakterlerini düzelt’i), fakat ne kadar çok kutucuktaki onayı kaldırırsanız, Windows performansınız o kadar çok artacaktır.

Buna benzer şekilde, her ne kadar arka plan resminizi seviyor olsanız da,’ masaüstünü göster’ butonuna her tıkladığınızda hafızanızdan bu resmi depolamak ve yeniden çizmek için kaynak harcanmakta. Dolayısıyla hiç resim kullanmamak sisteminize hızlandıracaktır. Masaüstü resminizi kaldırmak için boş bir  alana  sağ tıklayın ve ‘kişiselleştir’ seçeneğini seçin. ’Masaüstü Arka Plan’ına tıklayın ve ‘resim konumlandırılması’ açılan menüsünden ‘Sadece Renk’e tıklayın ve bir renk seçip,’ Tamam’a tıklayın.

Windows’u yeniden yükleyin

Windows yavaşlamasının zahmetli, fakat %100 çözüm getiren tek çözümü: sabit diske format atmak ve Windows’u sıfırdan yüklemek. Zamanla işletim sistemleri yavaşlar ve yıpranır. Yüklediğiniz ve sildiğiniz her program arkasında iz bırakır. Ve zamanla sisteminizi ilk kurduğunuz hızda çalıştırmak imkansız hale gelir. Eğer bir Windows kopyanız varsa havlu atabilir ve yeni bir kurulum yapabilirsiniz. Bu işlem bilgisayarınızı kesinlikle hızlandıracaktır, fakat tüm verilerinizin kaybolmamasından emin olmanız için birçok hazırlık ve düzenleme yapmanız  gerekmekte. Windows’un yenide yüklenmesini en son çare olarak düşünmelisiniz.

Sürücünüze format atmadan önce kapsamlı bir yedekleme yaptığınızdan emin olun. Sonuçta tüm belgelerinizi ,indirmelerinizi ve e-maillerinizi kaybettiğiniz takdirde daha hızlı PC’nizden tam anlamıyla keyif alamayacaksınız-her şeyinizi kaybederseniz, Windows’un silinmesi ve yeniden yüklenmesinin ardından PC’niz ilk günkü kadar sorunsuz çalışacaktır.

Grafiğinizi hızlandırın

Daha iyi sürücüleri yükleyin: Bilgisayara yeni bir şey yükleyerek hızlandıramazsınız. Ekran kartı sürücüleri ise bu kuralın istisnası, çünkü kurulum amaçları bu. Yeni bir ekran kartı sürücüsüyle yeni bir yazılım eklenmiyor, eskisini daha iyisiyle değiştirmiş oluyorsunuz. Bu büyük oranda bağımsız bir ekran kartınız varsa geçerli GPU’ların kendi kartları kendi sürücülerine gerek duymuyor.

Bağımsız bir ekran kartınız varsa, bunu sürekli güncel tutmak donanımdan en iyi verimi almanızı sağlayacaktır. Özellikle de yeni çıkan oyunlarla birlikte bu bir zorunluluk haline geldi. Eğer maceracı bir ruha sahipseniz, işi bir adım ileri götürüp, üçüncü parti sürücüsü bile kullanabilirsiniz. Sadece resmi olanlarda düzgün bir teknik destek bulunsa da, meraklıları tarafından hazırlanan alternatif sürücüler (AMD/Radeon için Omega Drivers gibi) size resmi yazılımın da ötesinde özellikler ve performans sunuyor.

Bir şey yanlış giderse sorumlusunun gene siz olacağını da aklınızda bulundurun. İyi ihtimalle grafik kartınızdan daha iyi verim alırsınız. Fakat şansızsanız, oyun oynarken performans düşüklüğü yaşayabilir ya da oyununuz tamamen açılmayabilir. Her iki durumda da eski sürücünüzü geri dönme seçeneğiniz bulunuyor.

Kart ayarlarına ince ayar

Tüm amaç sadece basit seçenekleri değiştirmek. Çözünürlüğü azaltmak, anti-aliasing ve filtreleme gibi işlem sonrası efektleri kaldırmak kesinlikle grafik kartınızdaki yükü hafifletecektir, tabi görüntü kalitesinden biraz feragat etmeniz gerekmekte. Görüntünüzü kasıtlı olarak geciktirerek gerçek zamanlı monitörünüzde görüntülendiğinden emin olan V-Sync’i kaldırarak da fps’nizi artırabilirsiniz. Mantıksal olarak kartınıza ne kadar az yük bindirirseniz, o kadar çok fps alırsınız.

Fakat kartınızı hızlandırmak ve görüntü kalitesinden vazgeçmek istemiyorsanız, tek seçeneğiniz var: Overclock yapmak. CPU overclocking’i gibi GPU overclocking’inin de uzmanlar tarafından yapılması gerekmekte. Aksi takdirde sisteminize zarar verebilirsiniz. Uygun şekilde yapıldığında overclock parça değiştirmeden performans arttırmanın etkili yollarından biri.

Nasıl hız aşırtma yapacağınızı burada anlatamayız, fakat ilk durağınız GPU ve bellek saat hızını artırmanıza olanak tanıyabilecek sürücüler olmalı. Ne kadar hızlı çalışırlarsa, performansınız da o kadar artar, fakat aşırı ısınma durumlarına karşı da tetikte olun. Overclocking sanatının temeli ısınmayla performans arasındaki dengeyi bulabilmektir..

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sisteminizi ücretsiz yükseltme yolları? (2) İnterneti Hızlandırma Yolları Nelerdir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes