Responsive Reklam Alanı

Her ne kadar ekstra bir RAM takmak istemiyorsanız, ya da takmanız mümkün değilse, var olan hafıza işlemlerini geliştirmenizin yolları mevcut. Takas dosyasının birleştirilmesi: Size birleştirme işleminin sisteminize nasıl hızlandıracağını zaten anlattık, fakat takas dosyası istisnai bir durum.

Takas dosyası sürücünüzdeki birkaç gigabyte büyüklüğündeki bir dosya ve sanal hafıza olarak kullanılmakta. Özellikle Windows, RAM ne zaman dağınıklaşmaya başlarsa veri değişimi için bu dosyayı kullanmakta. Dolayısıyla bu dosyada da parçalanmalar meydana gelebiliyor.

Tüm dosyalarda olduğu gibi, birleştirme işlemi okuma ve yazma erişimini hızlandırmakta. Sabit diskin birleştirilme işlemi uzun süre alırken, sadece takas dosyasının birleştirilmesi kısa sürüyor. Performans artışı harcanılan sürenin çok daha üzerinde. Çünkü sadece erişim hızı değil, RAM hızınız da beraberinde artıyor.

Takas dosyası istisnai bir durum olduğu için, üzerinde standart bir birleştirme programı kullanamıyorsunuz. Windows aktif olduğunda takas dosyasını kilitlemekte, dolayısıyla birleştirmeyi Windows yüklenmeden önce yapmanız gerekiyor. Bu yüzden bu görev için başlangıç birleştirmesi özelliğinden dolayı UltraDefrag (ultradefrag.sourceforge.net) programını kullanmanızı öneriyoruz.

Takas dosyanızı taşıyın

RAM’inizin tam sürat çalışmasını istiyorsanız, takas dosyasına erişim hızının da olabildiğince yüksek olması gerekmekte. Takas dosyasını en hızlı SSD, sabit disk ve hatta bir USB belleğe taşıyarak PC’nizin performansını arttırabilirsiniz.

Eğer aynı hıza sahip iki fiziksel sürücünüz varsa, Ram hızınızı arttırmak için takas dosyasını daha az kullandığınıza taşıyın. Bu sistem kaynaklarınızın iki disk arasında daha adil paylaşılmasına da sebebiyet verecektir. Bir disk sanal  hafızada yazma ve okuma işiyle ilgilenirken, diğeriyle bir program çalıştırabilirsiniz. Böylelikle iki işlem arasında çakışma yaşanmayacaktır.

Takas dosyasını taşımak için, Başlat menüsüne tıklayın, ’Gelişmiş Sistem Ayarları’nı aratın ve Gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle’ye tıklayın. ’Gelişmiş’ sekmesi altında ‘Performans bölümünü bulun ve ’Ayarlar’a tıklayın. Tekrar burada bulunan ‘Geliş miş ‘sekmesi altında ’Sanal bellek’ bölümünü bulun ve  ‘Değiştir’e tıklayın. Buradan  ‘Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet’ seçeneğindeki onayı kaldırıp, takas dosyası için başka bir sürücü seçebilirsiniz. Bunun için en az RAM boyunuz kadar boş alana ihtiyacınız var 4 GB RAM için 4 GB boş alan gibi. İşlemi yaptıktan sonra onaylayın ve takas dosyasını orijinal konumundan silin (genellikle C sürücüsü).Tüm diyalogları tamam diyerek kapatın. Bilgisayarı yeniden başlatmanız önerilecek. Yeniden başlatın..

Windows hızlandırın: Windows kurulumunuz ilk kurduğunuz ki kadar basit görünebilir. Fakat zamanla yüklediğiniz uygulamalar, sistem ayarları ve değişiklikler onu yavaşlatacaktır. Her ne kadar bunu fark etmemiş olsanız da.

Search Indexer’ı kapatın

Windows search Indexer (arama indeksi)arama faaliyetini sıkça yapıyorsanız gerçekten harika bir özellik. Sizi istediğiniz içeriğe direkt olarak kısa yolu göstermekte. Fakat aynı zamanda oldukça verimsiz de. Arka planda indeksin güncel kalması için devamlı çalışmakta. Eğer sabit diskiniz siz bir şey yapmasanız dahi deli gibi çalışıyorsa ,sebebi büyük ihtimalle budur.

Arama seçeneğini pek kullanmıyor ya da bu iş için başka bir program kullanıyorsanız, Indexer’ı açık tutarak boşuna kaynak harcıyorsunuz demektir. Başlat’a basın ve ‘services.msc’ dizinini aratın. Açılan penceredeki  listeden ‘Windows Search’ı bulun. Sağ tıklayın ve ‘Özellikler’ penceresini açın. Başlangıç türünü ‘Devre dışı’ olarak belirleyin ve ‘Tamam’a tıklayın.

Bilgisayarınızı bir daha ki başlatmanızda indeks hizmetiniz devre dışı kalacak, kaynağınız boşa harcanmamış olacaktır. Gelecekte arama fonksiyonunu kullanmak istediğinizde bir uyarıyla karşılaşacağınızı aklınızda bulundurun.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sisteminizi ücretsiz yükseltme yolları? (1) Sisteminizi ücretsiz yükseltme yolları? (3)
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes