Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Notebook bilgisayar hızlandırma için Dizüstlerine upgrade fikir biraz korkutucu. Ancak imkansız da değil. Yeter ki desteğiniz sağlam olsun. Dizüstü almanın en avantajlı tarafı, OEM parçaları birleştirmeyecek olmanız. Bileşenler sizin için önceden seçiliyor, bir araya getiriliyor ve kompakt bir paket halinde hizmetinize sunuluyor. Ancak bir süre sonra dizüstünüzün hızı size yetersiz gelmeye başladığında, daha yüksek ses kalitesi istediğinizde ya da az elektrik tüketmeniz gerektiğinde, bu avantaj dezavantaja dönüşmeye başlıyor.

İki rehber olarak yazacağımız yazının ilk bölümünü bu yazımızda paylaşacağım…

Daha fazla RAM

Notebook bilgisayar hızlandırma için şu altın kural hiç değişmez: Ne kadar fazla RAM, o kadar rahat çalışan bilgisayar. Günümüz teknolojisinde tam anlamıyla rahat çalışabilmek için 8GB ‘ın altında RAM’e sahip tüm bilgisayarların RAM artışına gitmesi gerekiyor. Aslına bakarsanız ideal olanı 16GB RAM. Çünkü bu RAM değerinin altında ciddi performans kayıpları yaşanıyor.

İşin en iyi tarafı ise, dizüstlerinde en kolay değiştirebilen donanım parçalarını RAM’ler oluşturuyor. O kadar ki, dizüstlerinizde RAM değiştirmek hemen hemen masaüstü PC’nizdekiyle aynı kolaylıkta.

Yeni RAM  kurulumunu başlatmadan önce daha fazla modül için boş yerinizin olup olmadığını anakartdan denetlemeyi unutmayın. Eğer hali hazırdaki  RAM yuvalarından yararlanacaksanız, kullandığınız RAM miktarının ikiye bölünmüş olup olmadığını da denetlemelisiniz. Dizüstleri standart DIMM  yerine SODIMM kullandığından normal RAM’lerden  daha  ufaklar ve dizüstüne belirli bir açıyla yerleştirilip rahatlıkla oturulabiliyorlar.

Cihazınız çalışmaz haldeyken RAM yuvalarını denetlemeniz gerekiyor. Dizüstünüzün altından gereken kapağı bulup çıkartmalısınız. Normalde bu kapak vidalanmış haldedir ve vida  deliği garanti etiketiyle kapatılmış olabilir; yine de bu etiketi kaldırmanız yerinde olacaktır. Akabinde RAM modüllerine doğrudan ulaşabilecek ve modülleri çıkarttıktan sonra yenilerini hemen takabileceksiniz.

Masaüstü sistemlerdeki dört adet RAM slot’unun aksine dizüstlerinde yerden tasarruf etmek için genellikle iki adet slot bulunuyor. Kapağı açıp bu yuvalara ulaştığınızda her iki yuvanın  da eski RAM bileşenleriyle dolu olduğunu görecek ve yeni aldığınız daha yüksek kapasiteli RAM modüllerini buraya yerleştireceksiniz. Eğer yuvalardan biri boşsa farklı ebatta ve hızda çalışan eski RAM’inizi cihazdan çıkartmanıza gerek yok. Ancak ilkin daha geniş kapasiteli ve daha hızlı RAM’in devreye girmesi için, bu RAM’i Slot O’a takmanız gerekiyor.

Devamında…

İşlemi tamamladıktan hemen sonra işletim sisteminizdeki performans artışını ilk açılışta fark edeceksiniz. Windows işletim sistemi ve uygulamaları gözle görülür oranda daha hızlı çalışmaya başlayacak. Fotoğraf düzenlemeye ya da diğer medyaları rötuşlamayı çok daha hızlı ve rahat gerçekleştirebilecek, oyunların akışkanlığının hissedebilir derecede arttığını fark edeceksiniz.

Elbette sisteminizdeki bu performans artışı, yeni aldığınız RAM’in kalitesiyle doğru orantılı. Eğer dizüstü cihazınızda 4 GB’tan daha ufak RAM’ler kullanıyorsanız,8 GB ve üzeri RAM artışlarında 64 bit’lik işletim sisteminde bu performans artışını bariz biçimde yaşayacaksınız. Ne var ki kullandığınız cihazda 8 GB RAM bulunuyorsa,12 ya da 16 GB’lık RAM artışları bir önceki örneğimize göre daha silik görünebiliyor.

Buna karşın sistem performans artışındaki en ucuz yöntem hala RAM yükseltme. Sisteminizde boş slot bulunuyorsa mutlaka yeni RAM takın. Sonuçta kaybedeceğiniz hiçbir şey yok.

Depolamayı geliştirin

Dizüstlerinde nadiren depolama için birden fazla alan bulunur. Yine de dizüstüne yeni bir depolama birimini takarak, kapasiteyi genişletebilirsiniz. Dizüstünüze yeni bir sabit disk takmak, yukarıda anlattığımız RAM takma işlemine göre biraz daha zor çünkü sürücüye ulaşmak daha güç. Çoğu dizüstünde sürücüler çıkartılabilir bağlantı parçasında yer alır ve tornavidayla sökülmesi gerekir. Ancak bir kez sürücüye ulaşıp sökebildiğinizde, geri kalan işlemlerin masaüstü bilgisayarınızdakinden hiç de farklı olmadığını hemen fark edeceksiniz. Bu işlemler için ihtiyacınız olan tek şey bir tornavida ve bazı kabloları yerinden sökebilme becerisi.

Dikkat! Yeni diski yerine takmadan önce, eski diskinizdeki verilerinizi yedeklemenizi tavsiye ediyoruz. Bunun için disk klonlama yazılımlarından yararlanabilirsiniz. Sabit diskinizi klonlamak için bir harici diske ya da taşınabilir belleğe ihtiyacınız var. Nihayetinde  yeni diskinizi  taktıktan sonra format atmanız gerekecek.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
WLAN üzerinden ev ağı ve Nas’a gözetlenmeden Nasıl Erişilir? Dizüstü bilgisayara terfi taktikleri – 2
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes