Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz üzere Pardus yazılımı ülkemizde TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş olan bir Linux dağıtımlı açık kaynak kodlu işletim sistemidir. 2003 yılında Planlamasına başlanmış olup 27 Aralık 2005’te ilk kararlı sürümü yayınlanmıştır. Milli işletim sistemimiz adı altında kurumlar ve vatandaşlar tarafından kullanılan Pardus, yeni sürümü olan 19.4-1 sürümü duyurdu.

Ara sürüm niteliğinde yayınlanan güncelleme ile birlikte önemli paketlerde ve Linux çekirdeğinde güncelleme yapıldı. Yapılan değişiklikleri gözlemlemek için; Pardus 19 yüklü sisteminizi güncel tutmanız yeterlidir.

Günümüzde Pardus 19 kullanan kullanıcıların iki komut ile yapabileceği güncellemeyi, isteyen kullanıcılar direkt olarak indirebiliyor. Üstelik bu sürüm hem Gnome hem de Xfce masaüstü ortamı ile indirilebiliyor. Masaüstü ortamları Linux dağıtımlarında ara yüzler olarak kullanılıyor.

Pardus yeni sürümü ile gelen yenilikler?

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen ve dağıtılan işletim sistemi için duyurulan yeniliklerde pardus hakkında sistemsel bilgileri içeren “Pardus Hakkında” uygulamasının eklendiği belirtilmekte. Bu uygulama sayesinde ise bilgisayarın donanımı ve işletim sistemi hakkında bilgi alma imkânına sahip olunmakta. Bununla birlikte Sanal Disk Görüntüsü yani iso dosyaları için kullanılan algoritmanın değiştiği aktarılıyor. Yapılan değişiklikle birlikte kurulum daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor, Pardus Çalışan seçeneğinin ise daha hızlı açıldığı belirtiliyor.

pardus19 xfce emresupcin - Pardus yeni sürümü ile gelen yenilikler?

Yapılan güncellemenin devamında ise kullanıcılar için varsayılan şablonlar oluşturan uygulamanın sisteme dahil edildiği belirtiliyor. Pardus Paket Kurucu ve Pardus Canlı Kurulum uygulamasında, Gnome ara yüzünde iyileştirmeler yapıldığı aktarılıyor. Ayrıca Xfce ve Gnome standart kurulumlarında da sistemsel iyileştirmeler yapıldığı belirtildi. Bununla birlikte kurulu sistemde 70’in üzerinde paket ve ve yama içeren güncelleme getirilerek sistemsel iyileştirmeler yapıldı.

Depoda 500’ün üzerinde paket güncellemesi yapılırken ön tanımlı internet tarayıcısı Firefox ve ön tanımlı e-posta istemcisi Thunderbird 78.6 sürümüne güncellenerek yükseltildi. Linux çekirdeği de 4.19.0-13 sürümüne yükseltildi.

pardus19 gnome emresupcin - Pardus yeni sürümü ile gelen yenilikler?

Hâlihazırda Pardus 19 kullanan kullanıcılar sudo apt update && sudo apt full-upgrade -yq komutunu terminal’de girerek sürümlerini yükselterek güncelleme işlemini yapabilirler.

Pardus dağıtımlarında yer alan açık kaynak ve özgür yazılımlar ile kişisel veya kurumsal ihtiyaçlar, hızlı ve güvenli olarak karşılanabilmektedir. Pardus çatısı altında geliştirilen ana sürümler, öncelikli destek ile donatılmış ürünlerdir. Bununla beraber kurumsal ihtiyaçların yanı sıra kişisel ihtiyaçları da karşılayan bu ürünlerden XFCE ve Sunucu versiyonları kurumsal olarak seçilen sürümlerdir. GNOME versiyonu ise kurumsal çözümlerin beraberinde topluluk türlerine katkıda bulunmak ve son kullanıcı beğenisine sunulan yelpazeliyi artırmak amacıyla yayınlanmaktadır.

Pardus sürümlerinden istediğinizi indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Engel tanımayan antrenmanlar için: MUGENHOUS Photoshop HDR efekti yapımı?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes