Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Ekran kartı dediğimizde en ince ayrıntısına kadar gamer yani oyucular hakim oluyor. Malum grafik kartı seçimlerinde oyunculara yönelik özellikli olanlar daha performanslı olabiliyor. Günümüzde de ekran kartları için Gpu üreten iki büyük firma bulunmaktadır. Nvidia ve AMD aralarındaki sürekli rekabetten dolayı her geçen gün Gpu mimarilerini güçlendirmekte ve kapasitelerini arttırmaktadır. Makalemize geçerek işinize yarayacak 5 ipucundan bahsedelim…

İpucu 1: Overclock

Overclock bir bilgisayar parçasından ayarlandığı performanstan fazlasını almaya yarayan yani ekran kartlarında detaylardan feragat etmeden daha yüksek FPS almanızı sağlayan eski bir metottur.Neredeyse her ekran kartı üreticisi overclock için kendine ait bir overclock yazılımı sunar; fakat aslında size tek bir tanesi yeter. MSI Afterburner. Program özellikle Geforce ve Radeon ekran kartlarının eski modelleri için tasarlanmışsa da, DX9 ekran kartları gibi daha da eski modeller için de uygundur. Bu program size tüketim limitini ve çekirdek gerilimini arttırma imkanı sunar ve bu genelde daha yeni modeller için söz konusudur.

Ana prensip: Çekirdeğin overclock edilmesi her zaman işlemcisinin overclock edilmesinden daha efektiftir. Gerilim yükseltilmesi nedeniyle bir hata ile karşılaşmanız, iyi bir soğutma söz konusu ise hiç olası değildir fakat biz kesinlikle hiçbir zarar için sorumluluk kabul etmiyoruz.

İpucu 2: Düşük Voltaj

Undervolting çekirdek geriliminin enerji tasarrufu ve ekran kartının daha az gürültü çıkarması için azaltılması işlemi overclockingin dengidir ikisi de performansı daha yüksek enerji sarfiyatı gerektirmeden yükseltmeyi hedefler. Undervolting işlemi de MSI Afterburner ile yapılabilir. Bunların etkileri sağ taraftaki iki grafikten okunabilir. Dikkat: Undervolting parçaların daha az yıpranmasına sebep olduğundan bir hasar söz konusu olamaz, tam aksine parçanın kullanım ömrünü uzatır.

İpucu 3: DSR ve VSR’yi kullanın

Bol pikselli geçmişinizle vedalaşın ve Downsampling çağına merhaba deyin! Eğer halen görece yeni bir ekran kartınız varsa acilen görüntü çözünürlüğü ile oynamanıza gerek yoktur. Dynamic Super Resolution ve Virtual Super Resolution özellikleri ekran kartınızın dahili olarak daha yüksek çözünürlüklere çıkmasına imkan tanırlar. Bu direkt olarak daha kaliteli görüntü anlamına gelecektir. Bu yöntemle daha yeni bir ekran kartının performansını örneğin daha eski ve maks. 1680 x 1050 piksel çözünürlüğü destekleyen bir monitörle de yaşayabilirsiniz. DSR ve VSR’yi basitçe ekran kartı sürücüsünden devreye sokabilirsiniz. Önemli: Eğer bu fonksiyon açıksa, oyunlarınızın kalitesi otomatikman artmaz oyunların içinde de çözünürlük ayarlarıyla oynamanız gerekir. Ancak bundan sonra Downsampling aktif olacaktır.

İpucu 4: “Maymuncuk” Kullanın

GeForce kullanıcıları Nvidia Inspector’a daha dikkatli bakmalılar. Aslında bu direkt Nvidia’ya ait bir yazılım değil ama Inspector NVAPI’ye ulaşabiliyor ve bu bakımdan en temel ve gelişmiş fonksiyonlara ayar verebiliyor. Radeon Pro’nun artık acınası kabul edilebilecek gelişmemişliğin de Radeon kartlar için bir muadili yok, son sürüm ancak Hawaii ekran kartlarını (Radeon 200) destekliyor.

İpucu 5: Soğutmayı Optimize Edin

İyi bir soğutma donanımınızın kullanım ömrünü artırır. Bu özellikle gerilimin artırıldığı, enerji ve ısının arttığı overclock durumları için geçerlidir. Bir çok kullanıcının sistemi Direct Heat Exhaust şeklindedir (yani kasanın arkasında bir fan ile sıcak havanın dışarı atılması) ve bu iyi bir overclock için yeterli değildir. Bir ekran kartından iyi verim almak veya basitçe daha sessiz çalışmasını sağlamak için mutlaka standarttan daha iyi bir fan gereklidir. En güçlü Hawaii ekran kartlarında (R9 290 [X], R9 390[X]) Raijintek Morpheus veya Arctic Accelero Xtreme IV ve Hybrid III-140 modeli fanları özellikle tavsiye ediyoruz. Fakat yine de özel ebat ve fonksiyonlara dikkat etmeniz gerekir. Standart bir GeForce kullanıcısına ayrıca bir “Accelero” da tavsiye olunur. Fakat şuna dikkat edin, Xtreme IV’in arka kısmındaki fan büyük PC’lere sığmaz, bu açıdan Hybrid III-140 daha iyidir. Bu arada sadece fan değil, kasanın havalandırması da iyi olmalıdır. Eğer gerekiyorsa ekstra kasa filtresi ve fanlar da kullanmalısınız.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Meta Etiketleri? Anakartlar: Platforma Yönelik Esas İpuçları?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes