Responsive Reklam Alanı

Ryzen işlemciler AMD’ye  2017’de bir geri dönüş yapma imkanı sağladı. İkinci nesil cihazlar, combo işlemciler ve hem CPU hem de GBU barındırıyorlar, bu da grafik anlamında harika sonuçlar anlamına geliyor.

Geçen yıl AMD’ye ve yüksek performanslı Ryzen işlemcilere aitti. Piyasa lideri Intel’in bakış açısından, bu cihazlar şirketin esas iş alanında ciddi bir rekabet anlamına geliyor. Bu kendi bilgisayarını toplamak isteyen herkes için iyi bir haber, zira uzun süredir insanların gerçek anlamda bir işlemci seçmesi söz konusu değildi. Bu rekabet fiyatları da etkiledi ve Intel’i Core-i serisinin  performansını yükseltmeye zorladı. Bu rekabetin ikinci turu da başlamak üzere.

AMD ikinci nesil Ryzen işlemciler sunarak savaşı ikinci raunda taşıdı, bunlarda özel bir durum var: İlk nesil cihazların aksine, bu cihazlar 1000 TL’nin altındaki uygun fiyatları ile salt işlemci değiller; bunlarda ’accelerated  processing units’ (APU) (hızlandırılmış işlem üniteleri) mevcut. Yeni Ryzen APU’da tam kapsamlı 4 çekirdekli bir işlemci ve yüksek performanslı  Vega grafik ünitesi var- Bunların hepsi bir silikonda toplanmış. Dört çekirdek bir L3 ön belleğini paylaşıyor. Yeni Ryzen  APU’ları test laboratuvarımızda test ettik ve bunların rakipleri ve ilk nesil selefleri ile kıyaslamasını size aktaracağız.

CPU ve GPU’lu ufak güç deposu

AMD aslında iki farklı model sunuyor: Daha güçlü Ryzen 5 2400G, Ryzen 5 1400’ün yerini almalı, daha güçsüz Ryzen 3 2200G ise Ryzen3 1200’ünkini. Fiyatları da bu düzenlemeyi gösterir nitelikte:2400G’nin fiyatı yaklaşık 925 TL ve üstü iken 2200G’nin fiyatı yaklaşık 574TL .Bunların ikisi de ilk nesil Ryzen çiplerden 100 TL kadar daha pahalı. Bu teknik anlamsız, zira Ryzen 1400 ve 2400G’de dört çekirdek var ve bunlar multi-threading ile uyumlu ve bu nedenle aynı anda sekiz başlıklı işlem yapabiliyor. Öte yandan, daha zayıf  Ryzen 1200 ve 2200G’nin dört çekirdeği multi –threading’i desteklemiyor. Rakip Intel’in Core-i işlemcilerinde de grafik ünitesi var fakat bu sadece video oynatmak ve basit yazılımlar için ekstra bir destekten fazla bir işe yaramıyor.

AMD’nin Vega grafik ünitesini kullanması firmanın daha büyük  hedefleri olduğunu gösteriyor zira bu cihaz oyunları desteklemek için yeterince güçlü –HD çözünürlük hariç. PC toplamak isteyen AMD hayranlarının bakış açısıyla  bu nVidia’s GTX 1050 Ti gibi orta sınıf bir ekran kartı için dahi akıl almaz derecede  yüksek fiyatları ödemeye ciddi bir altenatif teşkil edecektir. Aynı zamanda bu şekilde  daha küçük  bir kasaya  geçebilir  ve masanın altındaki  dev kasayla vedalaşabilirsiniz: Yeni  APU’lar bir mini –ITX anakartla harika biçimde uyumlu ve bir oturma odası bilgisayarı için ideal.

Ryzen nesillerini kıyaslamak

Intel’in aksine(ki o işlemci soketinin şeklini yılda bir değiştiriyor), AMD’nin ikinci nesil  Ryzen cihazları AM4 soketini kullanmaya devam ediyor. Bu geçen yıl Ryzen alan AMD hayranlarının rahatlıkla ana kartlarındaki işlemciyi değiştirebilmesi demek. Normalde yapılması gereken tek husus bir sabit yazılım güncellemesi. Ryzen nesilleri arasında bir performans seviyesi mukayesesi bunun aslında iyi bir fikir olabileceğini gösteriyor: Selefleri ile kıyaslanınca, iki yeni APU da Cinebench testinde ciddi derecede yüksek sonuçlar elde etmeyi başardı.

Cinebench R15 sadece işlemciyi içerdiğinden, ekstra Vega grafik ünitesinin 2000 neslinin burada oynadığı bir rol yok. Eğer Vega grafik ünitesi de kullanıyorsa (PCMark 10 gibi testler de dahil),performans farkı daha da artıyor. Bunun temel sebebi ikinci neslin üretimi sırasında daha efektif 12 nanometrelik üretim işlemine geçilmiş olması. İlk nesil Ryzen cihazları 16 nanometrelik üretim işlemine sahipler. Bu değişim AMD’nin yeni çiplerinin işlemci saat hızının 400 MHz’e çıkmasına fırsat tanıdı, daha da ötesinde enerji sarfiyatı aynı seviyede kaldı, ekran kartının yerini alan ek Vega ünitesine rağmen.

Intel Coffe Lake ile rekabet

Orta sınıftaki rekabette Ryzen 5 2400G ile Intel’in son nesil Coffee Lake Core i5-8400 karşı karşıya.İ5-8400 de ucuz bir  çok amaçlı, günlük kullanımlık PC’de kullanım için uygun, nadiren işlemciyi zorlayan işlemlerden bahsediyoruz (video veya görüntü işleme gibi). Intel’de altı çekirdek var ama multi-threading desteği yok. Baz saat hızları 2.8 GHz seviyesine kadar çıkabiliyor. Fakat Intel UHD Graphics 630 Vega ünitesiyle rekabet edemiyor-Yani PC toplayanlar burada mutlaka ayrıca  bir ekran kartı edinmeliler.

Satış fiyatı yaklaşık 959 TL, yani Core i5-8400,Ryzen 5 2400G’den sadece 30 TL daha pahalı. AMD çipin daha güçlü grafikten öte bir avantajı  daha var: Tüm Ryzen işlemciler gibi overclock için daha uygun. Intel’de bu seçenek isminin sonunda ‘K’harfi olan modeller için söz konusu. Fakat bu ucuz orta sınıf modellerde söz konusu değil; sadece daha pahalı 8600K ve 8700K modelleri mevcut. Daha da ötesinde, overclock işlemi sadece UEFI/BIOS’taki ayarlama ile yapılabiliyor. AMD ise bu amaç için bir Windows programı sunuyor: Ryzen Master tool bu alanda tecrübesizlerin bile kullanabileceği bir program.

Overclock sayesinde performanta artış

Biz cihazı  i5-8400 ile kıyaslarken, Ryzen 5 2400G’i baz frekansı olarak 4.0 GHz seviyesine overclock ettik; bunu yaparken çalışma  voltajı 1.475 volttu. Test  sistemimiz sorunsuz bir şekilde çalıştıysa da özellikle daha yüksek saat frekanslarında bilgisayarımızın çöktüğüne şahit olduk. Bunlara ek olarak Ryzen cihazı normal baz saati ile de çalıştırdık. Yine benchmark  olarak Cinebench R15’i kullandık.

Şu belli oldu ki i5-8400’ün altı çekirdeğini Ryzen’in dört çekirdeği ile yenmek mümkün değil. Fakat, Ryzen  overclock 4.0 GHz seviyesine gelince  Core i5’i daha yaklaşıyor. PCMark 10 genelde gündelik rutin kullanımla ilgili deneyimlerle ilişkilendirilir-bu tipik bir PC’nin yazılım  işlemlerini simüle eder. Grafik ünitesinin gücü de böylesi işlemlerde önemli bir rol  oynuyor. Bu nedenle overclocklu Ryzen Core i5’i PCMark 10 bench markında ciddi derecede geçti-Overclocksuz haliyle Intel işlemcinin 300 puan gerisinde kalıyor.

Tüm işlemcilerin arasında en güçlü Grafik ünitesi

İşlemcinin yanında, Ryzen Master tool ile Vega grafik ünitesini de oveclock edebiliyorsunuz. Grafik ünitesinin performansını değerlendirmek için, GPU’nun saatini 1250 MHz’den 1500 MHz’e çıkardık, çalışma voltajı olarak1.5 volt seçildi. Bu 3DMark Time Spy benchmark’ta1382 puan demek-Yani normal baz saatinden yüzde 10 kadar daha yüksek performans aldık. Core’un grafik ünitesi bunun yakınına bile yaklaşamıyor: Bu sadece overclocklu Ryzen’in üçte birinden  biraz daha üstüne çıkabildi.

Sonuç olarak, 2400G nVidia GeForce 1030 ve 1050 arasında bir ekran kartı kadar güçlü. Eğer oyun oynarken 1080 p ve biraz daha az detay seviyesi ile yetine bilirim diyorsanız, çok iyi bir ekran kartı ünitesine sahip olursunuz. Anlık fps oranı tabi ki oyuna göre değişecektir. Sonuçta, AMD ciddi oranda ikinci nesil Ryzen cihazların performansını artırmış, yani ilk nesil bir işlemciden ikinci nesle geçmek kesinlikle anlamlı olacaktır. Fakat  bir şey almadan önce ,kesinlikle ana kartınızı  üretenlerin sabit yazılım güncellemesi sunup sunmadığı kesinlikle kontrol etmelisiniz. Daha da  ötesinde, bu sabit yazılım güncellemesi  mutlaka  donanım değiştirilmeden  yapılmalı, zira eski anakart yeni Ryzen APU’yu yeni sabit yazılım olmadan tanıyamaz.

Intel Coffe Lake nesli ile kıyaslanınca, AMD aynı fiyata  daha iyi performans sunuyor. Fakat, Intel henüz tüm versiyonlarını sunmadı: Core i5—8500 ve Core i3-8300 yakında çıkacak ve bu iki cihaz da,i5-8400 ile kıyaslanınca, Ryzen 5 2400G ile performans ve fiyat anlamında daha iyi rekabet edecektir.

Aynı zamanda, AMD yeni Ryzen nesli için yüksek seviye segmentinde Nisan ayında hexa-core ve octa-core cihazlar çıkararak rekabeti ateşledi (altı ve sekiz çekirdekli).Bu cihazlar saf işlemciler ve bunlarda 12 nanometrelik üretim işlemine sahip oldukları için yüksek bir saat frekansına da sahipler. Bunların hepsi heyecan verici olgular-Fakat Windows 7 kullanıcıları için değil: Zira bu sistem ikinci nesil Ryzen cihazları desteklemeyecek.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Yerli Üretim, Milli Güç: AKINROBOTICS İnternetin Bel Kemiği! (1)
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes