Responsive Reklam Alanı

Beklenildiği gibi, birkaç aydır bir çok özelliği hakkında epey konuşulan son Windows işletim sistemi 30 Eylül de Microsoft açıklama yaptı. Birçok kullanıcının istediği Başlat menüsü geri dönüyor. Ayrıca Windows 10 lara hem dokunmatik hem de dokunmatik olmayan cihazlara daha düzgün bir şekilde uyum sağlayacak.

Bu özellikler Windows uzmanları için sürpriz olmadı ancak ismi sürpriz olacak. Kimse Microsoft’un Windows 9’u es geçip yeni versiyonu Windows 10 olarak adlandıracağını tahmin etmiyordu. İşletim sistemleri grubu yönetim kurulu başkan yardımcısı Terry Myerson’un tanıtımda yaptığı açıklama şöyle: ’tek’ stratejisi yeni versiyonun Microsoft’un tüm cihazlarında, telefon, tablet, bilgisayarlar ve oyun konsollarında sorunsuz çalışmasıdır.

Microsoft’un yeni işletim sistemini Windows 10 olarak adlandırması bir çok uzmanı ikna etmedi. Çünkü bunun işletim sistemi ve Windows 8 arasında çoğunlukla ticari başarısızlık olarak görünen fazlaca bir mesafe koyacağı düşünüldü. Başkaları da Microsoft’un bazı rakamları kayıp edip etmediğini alaycı bir biçimde dile getirdi. Ancak Microsoft, Windows 10’un kesinlikle bir radikal atılım olarak görülmesini istiyor. Myerson bunun yükseltilmiş bir sürüm olmadığını, yeni bir Windows olduğunu vurguladı.

Söylentilerin çoğunun doğruluğu kanıtlandı

İnsanların çoğu için en önemli haber Başlat menüsünün ,Windows 8’de bulunan yan yana döşeme tabanlı Başlangıç ekranı yerine geri dönmesiydi. Windows 10’da başlangıç butonuna tıklandığında, programlar, belgeler ve sistem araçlarının olduğu Windows 7 ve daha eski sürümleri kullanan kullanıcılarının aşina olduğu sütun açılacak. Bunun yanı sıra canlı kutucuklar menüsü Windows 8’de olduğundan daha küçük  ve daha az  gösterişli olacak. Canlı kutucuklar menüsü e-postaları, Facebook durum güncellemeleri, doğrudan haberleri içeren içeren boyutlandırılabilir küçük parçaları içerecek.

Başlat menüsü hakkındaki tüm bu abartılı reklamlar sanal masaüstleri için epey yararlı bir özellik barındırabilecek. Bu özellik birden fazla masaüstü arasında geçiş imkanı sağlayacak, örneğin iş için ya da boş vakitler için… Bu sanki birden fazla monitöre sahipmiş gibi olacak ve ekranınızın  üstünde görünecek böylece  siz bir masaüstünü  web siteleriyle, çalıştığınız belgelerle ve bunun gibi şeylerle doldurabileceksiniz. Görev çubuğundan da görev görünümüne tıklayarak sanal masaüstünüze göz gezdirebileceksiniz (ya da Başlat menüsünden).

Microsoft Cortana!

Henüz Windows 10 hakkında Microsoft ‘un açıklamadığı bir başka söylenti de Cortana bir sanal asistan, şöyle ki Bing arama motoru ile konuşarak ya da yazarak sorduğunuz sorulara cevap verebilen, hatırlatıcılar veya  başka organizasyonel araçlar ekleyebileceğiniz bir sanal asistan. Windows 10’un tanıtımında ve teknik ön izlenmesinde olmamasına rağmen Cortana’nın en son sürümünde olması bekleniyor. Tom  Warren-Verge sitesinin editörü ve WinRumors (www.winrumors.com) ‘un kurucusu Cortana’nın ilk sürümünü gördüğünü iddia ediyor.

Warren  ayrıca Windows 10 ‘un daha birçok özelliği olduğunu ancak Microsoft’un bu özelliklerini ortaya koymadığını belirtti. Açıklaması şöyle: ”Bugün (30 Eylül)Microsoft  Windows 10’un tüm özelliklerinin sadece %10’unu paylaştı, böylece Cortana ve diğer özelliklerini ön çalışmalar ve test aşamalarından sonra önümüzdeki aylarda görebileceğimizi düşünüyorum.”

Yorumlar

Windows 10’da bolca değişiklik ve yeni özellikler var ama Windows 8’in aksine aklımıza kazınanların ve Microsoft’un yeryüzünde düşünüldüğü her şey bizi terk edecek. Yeniden karşımıza çıkacak olan başlat menüsü eski kullanıcıların gönlünü alırken, gelişmiş ekran alıntısı aracı ve sanal masaüstü özellikleriyle çok sayıda programla çalışmak daha kolay ve düzenli olacak. 9 rakamını atlamak biraz garip olsa da Microsoft’un temel  amacı reklamdı ve bu da Windows 8 ve Windows 10’u birbirinden  ayırmaya yardımcı oldu.

Genelde söylenen Microsoft’un iyi ve kötü işletim sistemini dönüşümlü olarak piyasaya sürdüğüdür. (XP’nin iyi Vista’nın kötü olması ya da Windows  7’nin iyi, Windows 8’in kötü olması gibi.) Genellikle Windows’un iyi ve kötü işletim sistemlerini dönüşümlü olarak piyasaya sürdüğü söylenir. (örneğin Windows XP-Vista ve Windows 7-8 ikililerinde olduğu gibi). Ancak Vista ve 8  temel değişiklikler getiren sürümler olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla Windows 10 serisi tutacak gibi. Windows 10 şimdiye kadar çok iyi görünüyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Apple’ın Gizli Dosyaları! Windows 10 Gelişmeleri!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes