Responsive Reklam Alanı

Denizaltı kablo endüstrisi Dotcom zamanında olduğu kadar başarılı değil Veriye duyulan açlığı gidermek için büyük internet şirketleri artık kendi kablolarını döşüyorlar. Bunlar gelişim gibi görünebilir fakat internetin alt yapısı da onların lehine olacak şekilde değişmeye başladı.

8,000 metrede veri sesi

Su altı kabloları internetin şeklini ve performansını son 20 yıldır belirliyor. İnternete yüklenirken, tüm uluslar arası veri akışının yüzde 99’u ve veri paketlerinin yüzde 90’ı en az bir kere denizin altındaki bir fiber camdan geçmiş oluyor. Ve bu böyle kalacak: Uzun mesafeleri bağlamak için su altı kabloların hiç bir alternatifi yok. İtiraf etmek gerekirse bu aşırı teknik ve pahalı bir girişim: Bir kablonun fiyatı yüz milyonlarca dolar, planlaması ve üretimi en az üç yıl sürüyor, bakımı  yükseltilmesi ve tamiri için de milyonlarca dolar ödenmeli. Buna rağmen, bu çözüm uzayı kullanmaktan daha ucuz, daha güvenli, daha esnek ve çok daha efektif. Sadece yer üstü kabloları ,örneğin Avrupa ve Ortadoğu ile Asya arasındaki kablolar daha hızlı ve ucuz.

Mukayese: En hızlı “high-througput satellites, yüksek hacimli uyduların” (HTS) bant genişliği 500GBit/s. Bu  Marea kapasitesinin yüzde 0.03’ü,daha az esneklik ve iki katı sinyal süresi (140 ms,60 ms gecikme yerine). Öngörülen gelecekte, uydular bu nedenle başka türlü erişilmeyen uzak bölgeler ve özel gereksinimler için, örneğin navigasyon sırasında kullanım için B planı haline gelecek. Fakat bu su altı kabloların amacı da değil. Bunlar sadece intenet ortamı için ve kabul edilebilir bir güvenilirlik ve devasa bant genişliklerini taahhüt ediyorlar. Bu büyük içerik sunucular için işleri, bant genişliğini büyüten veri merkezleri olan firmalar için enteresan hale getiriyor. Bunlar yeni su altı kablolarına bu yenilenmiş yatırımların müsebbibi.

Denizin altında 20,000 fersah

Şu an denizlerin altında toplam 1.1 milyon kilometre uzunluğunda 430 kablo sistemi döşenmiş  durumda. Bunların çoğu yüzlerce kilometre uzunluğunda. Diğerleri  neredeyse dünyayı kaplayacak kadar uzun. Örnek vermek gerekirse 5 yıl önce bunlardan 150 tane vardı.

2013’te yeni kablo çılgınlığı başladı, bundan önce sadece Dotcom periyodunun sonundan bu yana iflas eden şirketlerin kabloları uzatılmıştı. Piyasa 2016’dan beri gerçekten büyüdü. Bu yıl  100,000 kilometre yeni kablo döşendi; geçen yıl bu sayı sadece 21,000 kilometreydi. Bu şöyle devam edecek: 33 yeni sistemin kurulması bekleniyor, özellikle Çin, ABD, Avustralya, Hindistan ve Güneydoğu Asya arasında.

Su altı kabloları internetin bel kemiği. Bunlar –kötü zamanlar haricinde-bant genişliğine nerede ihtiyaç varsa orada kuruluyor. Bu zamanla değişebilir ve bu nedenle internetin fiziksel yapılar değişiyor. ”Bireysel  firmalar talepte ciddi etkiye sahip olacaktır” diyor TeleGeography’den su altı kablo uzmanı Alan Mauldin.” Yeni uygulamalar, veri merkezlerini  coğrafi konumlanması  ve yeni ağ topolojileri” global veri akışını değiştirebilir. Bu tarz akışları korunmak, Facebook, Amazon, Google, Microsoft ve Tencent  gibi firmalar tasarım, rotalar ve kabloların iniş yerleri hakkında daha çok kontrol ve söz hakkı arayışındalar.

Kendi kabloları ile, bant genişliği ve güvenirlik anlamında kendi gereksinimlerini karşılıyorlar ama aynı zamanda ihmal edilmiş bir piyasa da oluşturmuş oluyorlar.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İkinci nesil Ryzen: AMD’nin yeni güç çipleri İnternetin Bel Kemiği! (2)
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes