Responsive Reklam Alanı

Kelime anlamıyla ”Kullanıcı Çeken” oln Inbound Pazarlama, müşterilerin ilgisini çekmeyi ve müşteriler  noktada, kendine outbound pazarlamadan tamamen farklı bir yol çizmektedir. Çünkü outbound (kullanıcıya giden)pazarlama yöntemleri, SM, e-posta gibi çeşitli yöntemlerle müşteriyi bulmayı amaçlarken; inbound pazarlama ,potansiyel müşterilere işlevsel ve değerli bilgiler vererek ilgilerini çekerek potansiyel müşterilerin size gelmesini  amaçlamaktadır.

O halde inbound pazarlamayı daha yakından tanıyalım! Inbound  pazarlama; SEO, içerik pazarlaması, sosyal medya  gibi  pek çok stratejiyi içine alan geniş bir kümedir. Ve bu kümedeki stratejilerin ortak noktası; doğru içeriği doğru yerde ve doğru zamanda  paylaşarak müşteriye fayda sağlamak.

Cezbet (Attract)

Inbound pazarlamanın ilk adımıdır ve doğru kullanıcılara erişebilmeyi hedeflemektedir. Sitenize gelen her kullanıcı, size dönüşüm sağlayacak istediğiniz nitelikte kullanıcı olmayabilir. Inbound pazarlama stratejilerini geliştirmeden önce ”doğru kullanıcı” tanımını doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor. Bu yer persona dediğimiz alıcı karakter, bu noktada analizlerimize dahil oluyor. Bu yer Persona ,ürün veya hizmetimizi alan kişi veya grupların özelliklerinin toplamıdır. Bu özellikler; kişisel ve demografik bilgilerden, hedef ve zorluklara kadar her türlü noktayı kapsamaktadır.

Genel olarak aşağıdaki kategorileri uygun sorular belirleyerek bu yer persona’mızı şekillendirebiliriz.

  • Öncelikli Teşvik Faktörleri: Ürünü veya hizmeti satın almaya yönlendirecek  sebepler
  • Başarı Faktörleri: Ürün  veya hizmet satın alındığında beklenen işlevsel ve kişisel faydalar.
  • Öngörülen Engeller: Ürünü  veya hizmeti satın almanın doğru karar olmayacağına iten sebepler, engeller ve endişeler
  • Alıcıların İzlediği Yol: Farklı opsiyonları içeren karar aşamasında  buyer personaları etkileyen kişi ve faktörlerin tamamı
  • Karar Verme Kriteri: Ürün veya hizmetin persona tarafından algılanan önemli kilit noktaları ve her biri için ürün veya hizmetten beklentileri

Tüm bilgileri toplayıp, bu yer personalarımızı tanımladıktan sonra ,elde edilen sonuçlara uygun hareket etme zamanı. Nasıl konuşmalı, hangi yollardan iletişime geçmeli, ürünü/hizmeti nasıl tanıtmalı, beklentilerini nasıl değerlendirmeli gibi soruların cevapları üzerinden stratejilerimizi belirleyebiliriz. ilk adımımız” Cezbet (Attract). Adından da anlaşılacağı üzere, potansiyel  müşterilerimizin ilgisini çekecek stratejiler bütünüdür.

Peki bu stratejiler nelerdir?

Blog: Aktif bir bloga sahip olmak, inbound pazarlamanın ilk şartı  diyebiliriz. Blog konusu, inbound pazarlamanın her maddesi  gibi başlı başına bir konu olduğundan çok fazla detaya girmeyeceğiz.

Blog yazarak, zengin bir içeriğe sahip olabilirsiniz. Sektörle ilgili “Sık Sorulan Sorular” (FAQ), ”Yapılması” ve Yapılmaması” gerekenler (DO’s and DONT’Ts), kontrol listeleri (checklist) formunda pek çok içerik, vaka çalışmaları ve genel ve güncel makaleler yayınlayarak, çeşitli anahtar kelimelerin gücünden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda tasarıma da gereken yatırımı yaparak hem kullanıcıların ilgisini çeken viral etkiye sahip hem de faydalı bilgi sağlayan bir bloga sahip  olmuş olursunuz.

SEO: Bu konuda çokça konuştuk. Yine  de, inbound pazarlama kapsamında SEO konusunu tekrar hatırlayalım. Sitenizi, SEO ‘ya uygun şekilde optimize ederek ,aramalarda görünür ve bulunabilir olabilirsiniz. Bunun için ise kapsamlı bir anahtar kelime analizi yaparak , sitenizi bu anahtar kelimeler doğrultusunda ve SEO’ya uygun olarak yeniden kurgulamanız, içerik üretmeniz ve site-dışı çalışmalarda bulunmanız gerekmektedir.

Sosyal Medya: Sosyal medya kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor. Sosyal medya paylaşımlarınızın güçlü ve ilgi çekici olması, içeriklerinizin kalitesine bağlıdır.

Kaliteli ve ilgi çekici içerikleri oluşturduktan sonra, bunları aktif bir şekilde sosyal medyada paylaşmalısınız. En çok kullanılan sosyal medya araçlarının başında hepimizin bildiği gibi Facebook, Twitter ve Instagram geliyor. Sosyal medyada aktif olmak, kullanıcıların sizi daha yakından tanımasını ve akılda kalıcı olmanızı sağlar.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İnternetin Bel Kemiği! (2) Sayfanıza kullanıcı çekmek için yöntemler! (2)
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes