Responsive Reklam Alanı

Genellikle sisteminizi yükseltmenizin asıl amacı daha iyi bir performans almaktır. Bilgisayarınızın daha hızlı başlamasını, daha fazla veri hacmi ya da favori oyununuzda daha fazla “ fps” isteyebilirsiniz. Fakat bu işlem çabucak uçarı maliyetlere tırmanabilmekte. Eğer yeterli paranız varsa, sizin için sorun yok demektir, fakat herkeste bu kaynaklar bulunmayabiliyor. Bu yüzden, bu makalemizin amacı sisteminizi nasıl ücretsiz olarak yükseltebileceğinizin değişik yollarını göstermek. Tavsiyelerimize uyduğunuz taktirde, size tek kuruş harcamadan sisteminizi hızlandırabileceğimizi garanti ediyoruz.

Sabit sürücünüzü geliştirin

Sabit sürücünüzü hızlandırmak değişik alanlarda performans artışı sağlamanın etkin bir yoludur. Derli toplu, iyi organize edilmiş  bir diskle bilgisayarınızın daha hızlı başlamasını, uygulamaları daha hızlı yüklemesini ve fps ‘yi gözle görülür oranda arttırabilirsiniz. İşte sabit sürücünüzü nasıl yeni gibi çalıştırabileceğiniz.

Disk Birleştiricisini çalıştırın: Diskinizi birleştirmek uzun bir süre alabilir, fakat veri erişimini hızlandırmanın en etkin yoludur. Parçalanma genellikle büyük dosyaların onları depolayacak kadar büyük bir alan olmamasından dolayı bölünüp, ardışık olmayan sektörlere depolanmalarından dolayı oluşur. Eğer açıklama size karmaşık geldiyse, daha basit bir şekilde kurgulayalım; dosyaların raflardaki kitaplar olduğunu hayal edin.

Mantıklı olanı yedi Harry Potter serisi kitabını yan yana dizmektir. Fakat bir rafta yedi kitabı yan yana dizecek kadar alan bulunmuyorsa, bu kitaplardan bazılarını başka bir rafa koymak zorunda kalırsınız. Tabi bu kitaplar arasındaki mesafeyi arttırır. Yeniden bu kitaplara erişmeniz gerektiğinde, her kitabı başka bir raftan almanız gerekecektir. Aynı prensip parçalanan dosyalar içinde geçerli. Daha fazla yer kaplamıyorlar, fakat erişim süreleri daha uzun oluyor. Dolayısıyla diskinizde ne kadar parçalanmış dosya varsa, o kadar yavaşlama yaşanıyor.

Birleştirme işlemi ise tüm kitapların alınıp, mantıksal sıralamaya göre, büyük seriler aynı rafa gelecek şekilde, sıklıkla erişilenlerin kolay erişebilir raflara konulmasıdır.

Maalesef modern terabayt ölçekli sabit disklerde birleştirmenin tamamlanması epey zaman almakta. Alternatif olarak size oyun, Windows dizinleri ve gelen kutunuz gibi tekli alanları da birleştirip, optimize etme olanağı tanıyan Defragger (www.piriform.com/defragger) gibi bir programı da bu iş için kullanabilirsiniz. Bu yolla birleştirme işlemi çok daha kısa sürmekte.

Geçici dosyalarınızı silin

Windows’ta birçok geçici dizin bulunabilir ve ipin ucunu kaçırırsanız zamanla bu dizinlerden büyük yığınlar oluşabilir. Ana yan etkenleri büyük oranda yer kaplamaları  olsa da, işlevsel performansı da etkileyebiliyorlar. Her ne kadar bu dosyaları kullanmıyor olsanız da, bu dosyalar her aramada ve virüs taramasında taranmakta ve her birleştirme işleminde birleştirilmeye çalışılmakta.

Özet olarak bu dosyalar yerinizi ve zamanınızı işgal ediyor. Bu dosyaları bulmanın en kolay yolu arama kutusuna    %TEMP% yazıp arama yapmak. Bu klasördeki her şeyi ( Windows’ta genellikle ‘C/Users/<kullanıcı adınız>/AppData/Local/Temp dizisinde bulunur) güvenli bir şekilde silebilirsiniz. Bazı dosyalar kullanılıyor olabilir, fakat bunları da gelecekte silebilirsiniz.

Sisteminizdeki diğer geçici dosyaları bulmak için, bunları sizin için bulabilecek bir program kullanabilirsiniz. Yine Piriform’un otomatik olarak PC’nizi çerezler, web geçmişi, temp dosyaları ve geri dönüşüm atıkları gibi geçici dosyalardan temizleyen, CCleaner (www.piriform.com/ccleaner) uygulaması da mevcut. Uygulamayı çok sıklıkla çalıştırmanıza gerek yok, fakat tarama özelliği en titiz manuel kontrollerin bile gözden kaçırabileceği öğeleri bulup, temizlemekte.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Samsung Galaxy Serisinin En Güçlüsü: Note10 Sisteminizi ücretsiz yükseltme yolları? (2)
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes