Responsive Reklam Alanı

Bu yazımızda temiz windows kurulumu nasıl yapılır konusuna değineceğiz. Kişisel olarak kullanmış olduğunuz masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarınızda çeşitli sebeplerden yazılımsal sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu tip sorunları virüs taraması ya da şüpheli uygulamaları kaldırarak çözemeyebilirsiniz. Hal böyle olunca da çareyi format atmak yani windows kurmakta bulabiliyoruz. Windows kurulumunu çoğu kişi pek önemsemeyebilir ama temiz bir şekilde windows kurmak bilgisayarın stabil çalışması için gereklidir. Bu yazımızda bahsedeceğim bilgileri freedos işletim sistemli (işletim sistemi yüklü olmayan) bilgisayarlara da uygulayabilirsiniz.

Temiz windows kurulumu rehberi

İşlemlere başlamadan önce herhangi bir veri kaybı yaşamamak için bilgisayarınızda bulunan önemli belgelerinizi harici diskinize yedekleyin. Sıfır ve freedos işletim sistemine sahip bir bilgisayarınız var ise direkt işlemlere geçebilirsiniz. Yedekleme işlemini bitirdikten sonra dilerseniz USB veya CD/DVD kaynağından windows kurulumunu başlatın. Orijinal ve güncel windows yazılımı kullanmanız tavsiye edilmektedir. Bu rehberde bahsettiğimiz kurulum windows 10 işletim sistemine aittir. Herhangi bir medya aygıtınız yok ise microsoft’un sitesine giderek Windows 10 yükleme aracını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Aracı indirip açtıktan sonra ister Bu bilgisayarı şimdi yükselt deyip yönlendirmeleri takip edin isterseniz de USB veya DVD için yükleme medyası oluşturup devam edin.

windows10 kurulum araci emresupcin - Temiz windows kurulumu nasıl yapılır?
  • İlk adımımız bilgisayarımızın özelliklerine göre windows yazılımını seçerek başlayalım. Burada kastettiğimiz olay şu; x64 (64bit) veya x86 (32bit) sistem türlerinden birini seçmeniz.
  • Ekranda belirtilen sözleşmeleri onayladıktan sonra karşınıza gelen HDD bölümlerinin tümünü silin. Dikkatli olmanız gereken tek husus; tüm belgelerinizi yedekleme işlemini yaptığınızdan emin olmanız.
  • İster tek parça olarak kurulumu gerçekleştirin isterseniz de ekstra bir bölüm daha oluşturarak; bütün belgelerinizi koyacağınız depolama alanı oluşturun. Genelde SSD üzerine kurulduğundan tek parça halinde de kurulum yapabilirsiniz.

Kurulum hızı bilgisayarınızın özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Az önce belirttiğim gibi SSD’ye sahip bir bilgisayarınız varsa bu işlem daha hızlı olabilmektedir. Tüm işlemler bittikten sonra kişisel özelleştirmelerin (kullanıcı adı, parola gibi) yapılacağı ekran gelecektir. Buraları da uygun şekilde doldurduktan sonra masaüstü ekranı açılacaktır.

İşletim sistemi kurulduktan sonra bu işlemler ile devam ediyoruz…

  • İşletim sistemimiz kurulduktan sonra ilk yapılması gerekenlerden biri güncelleme varsa yüklenmelidir. Bu işlemi de bilgisayarınızın ayarlarına gelerek; Güncelleştirme ve Güvenlik bölümünü açıp ekranda yer alan güncellemeleri ve isteğe bağlı diğer güncellemeleri de seçip yüklemeniz gerekmektedir.
  • Aynı şekilde Güncelleştirme ve Güvenlik bölümünden isteğe bağlı diğer güncellemelerde yer alıyorsa eğer sürücü güncellemelerini de seçip yüklemeniz iyi olacaktır.
  • Güncellemeler yapıldıktan sonra bilgisayarınızda yer kaplayan önemli olmayan sistem dosyalarını temizlemeniz gerekecektir. Burada çoğu kişi direkt olarak C sürücüsü yani işletim sisteminin yüklü olduğu sürücüye girerek windows.old klasörünü silmeye çalışmaktadır. Bu yanlış bir işlemdir.
  • Başlat / Windows Yönetimsel Araçları klasörüne gelerek ya da arama çubuğuna Disk Temizleme yazarak uygulamayı açalım. Temizlemek istediğiniz sürücü C: olarak seçilidir. Tamam diyoruz ve karşımıza gelen seçenekleri işaretliyoruz. Tüm seçenekler işaretlendikten sonra; Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayıp işaretli olmayan kutuları da işaretleyip Tamam diyoruz.
disk temizleme emresupcin - Temiz windows kurulumu nasıl yapılır?

Yapılan Disk Temizleme işlemi sayesinde gereksiz dosyalar güvenli bir şekilde kaldırılacaktır. Dolayısıyla harddiskinizde gereksiz yer kaplayan dosya olmayacaktır. Temiz windows kurulumu işlemini bu şekilde yapabilirsiniz. Program kurma ve ince ayarları konusuna bir başka yazımızda değineceğiz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Topluluk Blogu nedir? Excel ile yüzde hesaplama uygulaması?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes