Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Bu yazımda Herkese açık olarak paylaşılan Wi-Fi ağını riskleri ile birlikte inceleyeceğiz. Herkese açık Wi-Fi; kullanıcıların ücretsiz olarak bağlanabildikleri, güvenli olmayan ya da parola istemeyen bir ağdır. Genellikle otellerde, kahve dükkânlarında, kütüphanelerde ve halka açık mekânlar gibi yerlerde bulunmaktadır.

Ücretsiz Wi-Fi güvenliği konusundaki en büyük tehdit bilgisayar korsanının kendisini sizinle bağlantı noktası arasında konumlandırabilme yeteneğidir. Böylece doğrudan erişim noktasıyla iletişim kurmak yerine bilgilerinizi onları bir başka yere ileten bilgisayar korsanına göndermiş olursunuz.

Herkese açık Wi-Fi hakkındaki konumuzu youtube video bağlantımız üzerinden de izleyebilirsiniz.

Herkese açık Wi-Fi’a bağlanırken, “Kütüphane” adını taşıyan bir ağın, gerçekten de halk kütüphanesinin kablosuz ağı olduğunu varsaymayın. Kötü amaçlı aktörlerin bir Wi-Fi erişim noktası kurduğu durumlar oldukça yaygındır. Buna “Halk Kütüphanesi” ya da “Otel” adını verirler. Bu insanlar diğerlerinin bu sahte ağlara bağlanmalarını ve bu ağlar üzerinde, kendilerinin alıp kullanabilecekleri hassas bilgiler göndermelerini umarlar.

herkese acik wifi emresupcin - Herkese açık Wi-fi nedir?

İşte bu nedenle, işletmeye Wi-Fi ağının asıl adını doğrulatmak çok önemlidir. Bu şekilde, kötü amaçlı bir ağa değil, doğru ağa bağlandığınızdan emin olursunuz. Herkese açık Wi-Fi, genel olarak son derece güvensizdir. Bu nedenle, her genel Wi-Fi bağlantısını ele geçirilmiş ya da güvensiz olarak düşünmelisiniz.

Bu da genel Wi-Fi bağlantısını kullanırken, bankacılık ve sosyal bağlantı siteleri de dâhil olmak üzere, herhangi bir hassas web sitesini kullanmamanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bunun nedeni, tüm o verilerin ağdaki birileri tarafından ele geçirebilecek olmasıdır. Ya da bu az önce bağlıyken girdiğiniz tüm parolalarınızı ve verileri açığa çıkaran, sahte ya da kötü amaçlı bir ağ olabilir.

Yani bu sitelerden birine erişmeniz gerekiyorsa Wi-Fi bağlantısını değil, mobil veri bağlantınızı kullanın. Bu, birilerinin internet üzerinden gönderdiğiniz bilgileri çalmasını oldukça zorlaştırır.

Konumuzu üç madde halinde özetlemek gerekirse;

  • Kaynağı bilinmeyen kamuya açık olan kablosuz ağlar son derece güvensizdir.
  • Bu tip ağlara bağlandığınızda sosyal medya veya bankacılık gibi hassas web sitelerini kullanmayın.
  • Hassas sitelerden herhangi birine erişmeniz gerekiyorsa herkese açık kablosuz ağını değil mobil veri bağlantınızı kullanın.

Herkese açık Wi-Fi ile ilgili önemli ipuçları şunlardır;

  • Bağlanmadan önce Wi-Fi adını işletme sahibine doğrulatın.
  • Genel Wi-Fi’daki tüm bağlantıları ele geçirilmiş ya da güvensiz olarak düşünün.
  • Ağa bağlıyken siber saldırılardan korunmanıza yardımcı olacak bir uç nokta güvenlik ürünü kullanın.

Son olarak şunu belirtmek isterim ki; Halka açık Wi-Fi ağları, doğası gereği güvensizdir. Bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var. Kötü amaçlı kullanıcılar tarafından oluşturulmuş bazı sahte bağlantılar, ücretsiz Wi-Fi bağlantısını sunan kafenin, otelin veya mekânın adıyla kasıtlı olarak benzerlik gösteren bir bağlantı adına sahip olabilir. Halka açık Wi-Fi bağlantısını sağlayan mekândaki bir çalışanla konuşup yasal Wi-Fi erişim noktası hakkında bağlantının adı ve IP adresi gibi bilgileri edinin.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2022/05/05/herkese-acik-wi-fi-nedir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Mail Güvenliği nasıl sağlanır? Teknoloji incelemelerini yakından takip etmek ister misiniz? Çekiliş Hediyeli!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes