Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar.

Bir önceki yazmış olduğumuz İnternet’in Karanlık Tarafı Nedir? Nasıl Çalışır? makalemizin devamı niteliğinde olan bu yazımızda Tor Browser’ın amacını ve Dark Web konusunun diğer başlıklarını ele alacağız. Tor Browser, çevrimiçi güvenliğine ve gizliliğine önem veren bilgisayar kullanıcılarının internet üzerinde anonim olarak güvenli bir şekilde gezebilmesi ve internet alemindeki tüm engelleri ortadan kaldıran bir internet tarayıcısıdır.

Dark Web birçok farklı amaç için kullanılsa da artık genellikle yasadışı servislerin ve sorgulanan bir ahlakın cirit attığı bir sığınak haline geldi. Dark Web’de sayısız servis mevcut; bunlar arasında bolca karşılaştığımız, dev şirketlere saldıran hack hizmetlerini verenler mevcut. Fakat Dark Web bunlardan daha karanlık ve daha endişelendirici hizmetlere de ev sahipliği yapıyor. Çocuk istismarı, insan ticareti, silah ticareti hatta söylentilere göre suikast hizmetleri verenler de var. Günümüzde internetin bu denli yaygın olması sebebiyle yukarıdakiler çok da şaşırtıcı gelmiyor. Hepimiz gibi bu suçlular da gelişen dünyaya ayak uyduruyor.
Raporlara göre muhbirlik, finansal saldırılar ve sahtecilik gibi diğer aktivitelerin yanında Dark Web’in büyük bölümü uyuşturucu ticareti etrafında dönüyor. En şaşırtıcı kısmı, pornografi ve kumar gibi içeriklerin diğerlerine nazaran daha az olması. Bunları bulsanız da normalde internette karşılaşacağınızdan çok farklı bir içerikle karşılaşmanız olası. Dark Web’in bir çok grup tarafından aktivitelerini organize etmek için kullandığı söyleniyor. Bunlar arasında aktivistler kadar terörist gruplar ve hücreler de var. Bu gruplar internetin gizleme özelliği arkasında meraklı gözlerden uzakta çalışabiliyorlar. Daha öncede belirttiğimiz gibi Dark Web’in tamamı yasadışı değil. Fikirlerini özgür olarak ile getirmek ve meraklı devlet birimlerinden uzak kalmak isteyen birçok blog, topluluk ve site de mevcut.

Sırlar ve Yalanlar!

Dark Web’in kullanım amaçlarından biri de muhbirlik. İnsanlar gizli bilgileri çoğunlukla gazetecilere bu ortamda iletiyorlar. Dark Web’in tercih edilme sebebi ise bu kişilerin kimliklerini gizli tutma çabaları. Bunun en büyük örneklerinden biri de Edward Snowden.
CIA teknik asistanlarından biri olan Snowden, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi ile ilgili önemli bilgileri sızdırırken özel bir şifreleme ile, takip edilmesi çok güç e-postalar gönderiyordu. Buna Tor ağı da dahildi. Kendisi ayrıca birçok istihbarat teşkilatına ve FVEY gibi tarafından kullanılan takip sistemlerine dair çok gizli detayları da bu yolla ifşa etmişti. Snowden son bilgilere göre şu anda sığınma talep ettiği Rusya’da yaşıyor yaşayacak başka bir yer bulana kadar burada kalacak gibi görünüyor.

Saklambaç…

Peki, Dark Web’deki hizmet ve siteler bu kadar gizliyse ve normal yollarla bulunamıyorsa, ne yapacağınızı ve nereye gideceğinizi nasıl anlayacaksınız? Dark Web’in birçok kullanıcısı gizli wiki’lere başvuruyor. Tıpkı internette bulacağınız gibi birçok wiki sayfası gibi bunlar da Dark Web için ansiklopedi ya da rehber görevi görüyorlar; birçok siteyi ve bu siteye erişim yollarını listeliyorlar.

Wiki’ler uyuşturucu, erotik, hosting bloglar gibi farklı kategorilere bölünerek sunuluyor ve Tor tarayıcınıza yazacağınız katmanlı adresleri veriyorlar. Bu sayfalara Google üzerinden bile ulaşmak mümkün. Dark Web’de yasal veya yasadışı birçok firma ticaret yapıyor. Bunca gizlilik söz konusu iken tabii ki gerçek isimleri ve banka şifrelerini ifşa etmiyorlar. Siz de Dark Web’i kullanmayı planlıyorsanız gerçek adınızı ve e-posta adresinizi hiçbir yere yazmamanızı hatırlatmaya gerek yok. Durum böyleyken karanlık tarafta insanların yaptıkları ticaret ve verdikleri hizmet karşılığında alacakları para şekline de ihtiyaç var. Bazı çevrelerde artık hayli popüler olan dijital para birimi Bitcoin de tam bu noktada devreye giriyor.

2009 yılında tanıştığımız Bitcoin, gerçek para gerine dijital para birimi kullanan bir ödeme sistemi. Bu şifrelenmiş para birimi, ödemelerin yapılması için kullanılan, merkezi olmayan bir ödeme sistemi, Bu özellikler de Dark Web için sürekli kullanılan mükemmel bir para sistemi. Tabii Bitcoin sadece karanlık ağda kullanılmıyor. Birçok yasal firma da bu sisteme yatırım yapıyor ancak suçlular arasında yaygın kullanımı nedeniyle dünya çapında yasal otoriteler tarafından endişeyle izleniyor.

Adaletin eli buraya da uzanıyor…

İçerikleri toplumdan gizlemeye yönelik bunca çaba nedeniyle Dark Web çoğu suçlu için bir sığınak haline geldi. Kullanılan şifreleme sistemi ve grupların bu şekilde birbirleriyle iletişim kurmaları sayesinde bu zaten kaçınılmazdı. Yine de Dark Web kullanıcıları zannettikleri kadar güvende değiller. Hackerlar’ın her sistemde bir açık buldukları gibi, ne kadar yüksek teknoloji ürünü olursa olsun yasal merciler de eninde sonunda bir çözüm bulacaklardır. Karşılıklı süregelen bu yıpratma savaşında zaman içinde birçok kişi tutuklandı; hatta bu davaların bazıları büyük ses getirdi. Özellikle adını geçirmemiz gereken bir isim, uyuşturucu trafiğinin döndüğü en popüler sitelerden biri olan Silk Road sitesinin sahibi Ross Ulbricht idi ve ismini gizli tutan birçok müşteriye Dark Web aracılığıyla satış yapıyordu. Soruşturmaların ardından FBI sonunda siteyi 2013 yılında kapattı ve Ulbricht uyuşturucu tacirliği, kara para aklama, hackleme, hatta insan yaşamını tehdit eden hizmetler sunarak cinayete teşebbüs etme suçlarıyla ömür boyu hapse mahkum edildi. Silk Road daha sonra Silk Road 2.0 olarak yeni sahipleriyle tekrar ortaya çıktı fakat ardından yeni tutuklamalar geldi ve site tekrar kapatıldı. Bunu takiben site birkaç kez daha açıldı ve son versiyonu olan Silk Road Reloaded şu anda I2P üzerinden hizmet veriyor. Yine kapatılması ve ardından tekrar açılması da an meselesi.

Dark Web’in herkese göre olmadığı aşikar ve dolayısıyla uzak durmak için birçok neden var. Neyse ki bu pek zor değil. Dark Web’e “yanlışlıkla” giremezsiniz. Bu nedenle internette gezinirken en azından bu açıdan içiniz rahat olsun. Pek Dark Web’e girmeli miyiz? Bize sorarsanız girmeyin. Nedeni, birçok insan için buna gerek yok. Diğer taraftan PC güvenliği açısından Dark Web normal internetten daha büyük bir tehlike arz etmiyor ve duyduğunuz hikayelerin çoğu da abartı. Yine de bu alanın kullanıcıları her zaman iyi insanlar olmayabilir; silah, uyuşturucu, insan ticareti yapılan bir sokakta dümdüz yürüdüğünüzü düşünün. Hayali bir dünyada bu ticaretin neredeyse tamamı yasal olsa bile, sizin güvende olduğunuzu kim söyleyebilir? Dark Web’de çok farklı değil.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İnternet’in Karanlık Tarafı Nedir? Nasıl Çalışır? Hiç Tıklamadan Web’de Dolaşın…
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes